Kastrering av katt

Dette er et inngrep der man fjerner eggstokker og livmor på et hunndyr og testikler på et hanndyr. Dyret blir da sterilt, det vil si at det ikke kan produsere avkom. I tillegg vil kjønnsdriften forsvinne.

På folkemunne kaller man gjerne en kastrering av et hunndyr for en «sterilisering», mens man på et hanndyr kaller det en «kastrering».
Kastrering av hunnkatt, (ovariehysterektomi) er et rutineinngrep som skjer under full narkose. God smertelindring gis både i forbindelse med og i etterkant av operasjonen. Katten kan vanligvis komme hjem senere samme dag. Eier får med resept på smertelindrende midler.  Kragen eller body bør brukes 10-12 dager eller til stingene fjernes eller når såret er grodd. Når katten bruker kragen eller body skal den ikke være utendørs, siden den kan sette seg fast. 

Kastrering av hannkatter er et enkelt inngrep der blodkar og sædledere kuttes og testiklene fjernes. Ettersom sårene er små, behøver man som regel ikke å sy. Sårene gror i løpet av kort tid. Etter operasjonen bør hannkatten holdes innendørs de første døgn.